200 előszériás iX3-at már legyártott a BMW

Véget ért a BMW iX3 homologizációs tesztprogramja, amely során négy hét leforgása alatt több mint 340 órán és 7700 kilométeren keresztül kellett bizonyítania a tisztán elektromos sportterepjárónak, hogy készen áll a piaci bevezetésre Kínában és Európában egyaránt. Ezt jelentette be egy közleményben a müncheni autógyártó. A BMW új, ötödik generációs eDrive elektromos hajtáslánc-technológiáját hordozó legelső villanyautó ezzel ütemterv szerint halad afelé, hogy a nyár végén megkezdődhessen a sorozatgyártása a senjangi létesítményben, az első példányok pedig még az év vége előtt megérkezhessenek a vásárlókhoz. Hogy ez az európai megrendelőkre is igaz, vagy csak a kínaiakra, azt nem pontosította a gyártó.

Az előszéria termelése már a tavalyi év közepén elindult Kínában. Azóta kereken 200 darab iX3 gurult le a gyártósorról, ahol a teljesen villanyos változat mellett a belsőégésű motoros X3 gyártása is történik. Az elkészült villanyautók közúti tesztelése szintén elkezdődött.

A terepjáróból ez idáig csak koncepciót mutatott a BMW még 2018-ban. Ám egy (valószínűleg szándékos) szivárogtatásnak köszönhetően április végén már láthattuk, hogy mivé alakult át a jármű az elmúlt két évben. Az iX3-mal kezdődően a gyártó villanyautó-programjai többé már nem fognak függeni a ritkaföldfémek elérhetőségétől, hiszen az új hajtáslánc villanymotorja nem tartalmaz ilyen anyagot. A koncepcióban a motor teljesítménye 210 kW (268 lóerő), maximális nyomatéka pedig 400 Nm, míg a 74 kWh kapacitású akkumulátor a WLTP-mérés szerint 440 km hatótávolságra elegendő, de a végleges specifikációkhoz meg kell várnunk a gyártási változat premierjét.

Forrás: https://villanyautosok.hu/2020/06/10/200-eloszerias-ix3-at-mar-legyartott-a-bmw/

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük