Jöhet az ezer lóerős elektromos BMW M5?

„Az M betű nem a technológiát, hanem csupán a teljesítményt jelképezi” – magyarázta a BMW fejlesztési igazgatója még 2019 nyarán. Ekkor beszélt arról az újságíróknak, hogy a márka teljesítmény-orientált modelljei között idővel meg fog jelenni a villanyhajtás. Eleinte csak plug-in hibridként, de az évtized közepétől akár tisztán elektromos autóra is felkerülhet az M-jelzés. Ha a brit Carmagazine által pénteken közölt információk helyesek, akkor az M5-ös BMW hetedik generációja már mindkét elektromosított hajtásláncot megkapja 2024 környékén. Így a közel 760 lóerős V8-as hibrid mellett egy teljesen károsanyag-kibocsátásmentes változat is épül több mint ezer lóerővel.

Az M5 EV állítólag 135 kWh-nyi energia tárolására lesz képes a zacskós típusú akkucelláiban, aminek köszönhetően közel 700 kilométeres WLTP-szerinti hatótávolsággal büszkélkedhet az autó. A kezdeti 400V-os rendszert később 800V-ra fejleszti fel a gyártó, így a 350 kW-os villámtöltők teljesítményét maximálisan ki tudja majd használni az izmos szedán.

Az M-es BMW-k tradíciójához híven a hangsúly egyértelműen a motor erején lesz a fejlesztés során. Az autós magazin vállalati dokumentációkra hivatkozva azt írja, hogy a villanyautó három darab 250 kW teljesítményű villanymotorral lesz felszerelve. Azaz, összesen közel 1007 lóerőt ereszthet szabadjára a sofőr, és három másodperc alatt gyorsulhat százra. 2024-ig azonban még sokat kell várni, így aki beéri kisebb hatótávval és gyengébb motorral, annak érdemes meglesnie, mit tudnak az 5-ös sorozat új plug-in hibridjei.

Forrás: https://villanyautosok.hu/2020/06/01/johet-az-ezer-loeros-elektromos-bmw-m5/

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük